ЛОГОПЕД

РАЗВИЈАМО СЛУШНУ ПАЖЊУ, ЈЕЗИЧКЕ ВЕШТИНЕ

Игре које развијају слушање  🙂

Што је то? Дете седи окренуто леђима родитељу који производи звукове и шумове различитим предметима ( пре саме игре дете треба упознати са звуковима које предмети могу произвести). Дете треба да погоди о ком је предмету била реч – звончић, гужвање папирне врећице, сат који куца, затварање књиге, лименка која пада на под…

Покварени телефон : Родитељи и деца седе у кругу. Родитељ једном детету шапне реч коју дете треба да пренесе тј. шапне другом учеснику игре и тако даље док реч не «допутује»до задње особе у ланцу која треба реч да изговори на глас. Важно је да се реч не понавља када се преноси тј.шапуће ( пратимо говорну пажњу) .

Игре које развијају језичке вештине  🙂

Лети, лети:    Родитељ говори: « Лети, лети, лети…птица», «Лети, лети…пас» итд. Дете сваки пут подигне руку када уочи да изговорени појам заиста лети. У почетку изговарајте нешто споријим темпом, а касније убрзајте. Игру можете учинити тежом тако да и Ви дигнете руку независно од тога да ли нешто што сте именовали лети или не.

Запамти речи  Узмите сличице , именујте 4-5 предмета ( касније можете и више) које дете треба да запамти и понови за Вама у истом редоследу, затим ставити на сто сличице именованих предмета. Добро је да и дете Вама задаје речи које ћете памтити. Уколико неко заборави реч, губи одговарајућу сличицу. Побеђује играч са највише сличица.

Слово на слово у рими – налазите речи које се римују са задатом. Нпр. «Тражим, тражим нешто што се римује са чаша.» Пустите машти на вољу у измишљању рима, неважно ако реч нема значење.

Click