Поштовани родитељи

Обзиром на ситуацију са вирусом COVID 19 нисмо у прилици да одржимо планиране родитељске састанке па овим путем желимо да вас најкраће информишемо о животу и раду установе којој сте поверили своје дете, и помогнемо Вам да се Ви и ваше дете припремите за полазак у вртић.

Предшколска установа „Ужице“ има дугогодишње искуство, које се непрестано развија  и унапређује. Брига о деци и њиховом правилном расту и развоју базира се на квалитетним програмима рада, искуству наших практичара, теоријском знању из области педагогије, дечје психологије и превентивно-здравствене заштите. Установу чини 11 вртића у којима вам нудимо:

  • континуирану и кавлитетну негу
  • правилну и уравнотежену исхрану
  • превентивно-здравствену заштиту
  • васпитно-образовни рад који се реализује у осмишљеним и подстицајним просторима, за подршку дечјој добробити кроз једнаке могућности за учење и развој све деце

Полазак у вртић је веома значајан догађај у животу детета, јер он представља прву праву обавезу за дете, сличну обавези коју имају маме и тате да сваког дана одлазе на посао. Иако је овај догађај саставни део живота скоро сваког малишана, он често може бити стресан, јер подразумева прилагођавање на нове околности, како детета тако и родитеља. Адаптација је период током ког се дете привикава на нову средину, другаре, особље и услове живота у вртићу.

Иако је свако дете прича за себе и на вртић се адаптира на свој начин, истраживања показују да постоје одређене реакције које се могу очекивати код већине деце приликом адаптације. Због тога је од великог значаја да родитељи буду припремљени за адаптацију, јер ако су они упознати са могућим начинима адаптације и знају каква понашања детета могу очекивати, њихов страх од неуспеха ће бити мањи, а и само прилагођавање детета ће бити олакшано и успешно.

Шта вам саветујемо:

Упознајете се са васпитачима и простором вртића. Ово је значајно да би васпитачи добили информације о навикама детета, његовим особеностима, ритуалима и сл. (нпр. воли музику, не воли баш да се мази, тешко заспи преко дана…) и применили их у току боравка детета у вртићу. Упознавање са простором вртића код детета се ублажава страх од непознатог. Родитељ је у обавези да обавести васпитача уколико је дете имало или има неки озбиљнији здравствени проблем, уколико је склоно алергијама и др.

Причајте детету о вртићу. Важно је да родитељи детету о вртићу говоре са позитивним емоцијама. Детету треба објаснити како ће сам полазак у вртић изгледати, како ће дете проводити време тамо, шта ће све радити, чега ће се играти. Битно је да родитељи напомену да ће мама или тата доћи чим заврше са послом.

Дозволите детету да понесе играчку у вртић. Како би дете ублажило несигурност и страх у вртићу понекад је за њега важно да са собом понесе неку своју играчку или неку другу ствар за коју је везано, која за њега представља сигурност и подсећа га на дом.

Ускладите дневни кућни план активности са ритмом у вртићу. Деца се осећају безбедно и сигурно када имају одређену дневну рутину и уколико је она налик оној која постоји у вртићу, знатно ће се лакше адаптирати.

Одвојите део свог времена за пролазак кроз адаптацију. У првим данима боравка за дете је прихватљивије када у вртићу остаје краће па родитељ мора с тим ускалдитити своје обавезе. Неопходно је да родитељ долази у тачно време, без кашњења јер је код детета у процесу адаптације присутан страх да ће бирти напуштено и остављено, а то је уједно и најјачи страх са којим се дете бори у периоду прилагођавања. Такође, током остатка дана будите максимално посвећени детету.

Покажите свом детету да вам је важно. Реакције детета на полазак у вртић су плач, узнемиреност, преосетљивост, раздражљивост, поремећај сна, апетита, навика… Дете осећа несигурност и страх да ће бити остављено. Потребна му је додатна пажња и љубав. Покажите  разумевање за дечја осећања, реакције и потребе.

Будите редовни у одлсцима у вртић. Битно је да дете редовно долази у вртић чак и уколико му у првим недељама то тешко пада. Уколико прескачете доласке због потешкоћа у току адаптације продужићете и само прилагођивање. Понекад је то две недеље, понекада месец дана, немојте своје дете поредити са другом децеом, будите стрпљиви и упорни.

И родитељи су на адаптацији. Став родитеља према вртићу је важан чинилац за успешну адаптацију, јер ако сами родитељи нису сигурни у своју одлуку да дете упишу у вртић, уколико имају негативан став или сумње према вртићу, дете ће осетити њихов страх или несигурност. Зато је најбоље да родитељ свакога дана, без обзира на узраст детета, говори детету да је вољено, да ће му у вртићу бити лепо и да ће мама или тата доћи по њега… (после ужине, после спавања, када буду у дворишту… или када мама заврши посао…)

Савет за родитеље је да вртић схвате као блиског партнера или помоћ у подизању, васпитању и образовању детета. Родитељ је особа која најбоље познаје своје дете, али васпитачи, психолози и педагози могу својим знањем и искуством помоћи приликом објективног сагледавања развоја и карактеристика детета.

Click