АКТУЕЛНОСТИ У ИСХРАНИ

Дан здраве хране 16.10.2018 год.

ВРТИЋ БАМБИ

Поводом обележавања дана ЗДРАВЕ ХРАНЕ 16.10-ог у вртићу Бамби одржан је квиз знања, и радионица са родитељима. Такође су учешће узели и најмлађи другари тако што су са својим васпитачицама причали о воћу и правили воћну салату.

Квиз је реализован у предшколским групама у преподневним сатима. Током квиза смо дегустирали“воћну бомбу“ (цвекла, шаргарепа,јабука, у соковнику, са медом) . Рецепт за овај здрав напитак се налази на паноу. И поред тога што је квиз био такмичарског духа, главни акценат је био да научимо нешто ново о здравој храни.

У поподневним сатима смо одржали радионицу са децом и родитељима старије групе. Децу и родитеље смо поделили у три групе. Прве две групе су по принципу „игра меморије“ препознавала и распоређивала здраву и нездраву храну на обележена места- „девојчице са здравом и нездравом хаљином“ . Трећа група је правила здраву воћну ужину –„ воћне ражњиће“

Теоретски а и практично смо много научили и на крају здраво се засладили.

ВРТИЋ ИСКРА

Дан здраве хране и Дан чистих руку ове године обележени заједно у нашем вртићу. Кроз сарадњз са сарадником за исхрану нутриционистом,сарадником службе Превентивно здравствене заштите и родитељима реализоване активности у свим групама.

Јаслице:

Родитељи израдили апликације здравих намирница којима су сестре украсиле простор јаслица.
Деца бојила фломастерима апликације воћа .Радови истакнути на паноу испред собе јаслица.
Деца доносила свеже воће у јаслице. Сестре опрано воће заједно са децом аранжирале у корпице а затим направиле воћну салату за децу. Пре активности деца прала рукице.

Млађа група:
Прљаве/чисте руке, активност реализовали васпитач и сарадник колега мед.техничар (служба ПЗЗ)
Средња група:
Чисте руке/чисти зуби

Старија група:
Квиз знања:Здраве намирнице

Припремна група:
Сецкање воћа и поврћа-правимо Здравка(бундева)
Драматизација приче „Једи“,сарадња са мамама-маме „глумице“
Дружење са другарима старије групе,заједно узивамо у драматизацији приче.

Колега ,сарадник за исхрану-нутрициониста присуствовао свим активностима.
Реализовани индивидуални разговори (родитељ-нутрициониста) у канцеларији нашег објекта у терминима од 7-8 и од 14-15 часова
Хол вртића красили дечји радови на тему Здраве намирнице и корпе свежег воћа којим су се служили деца и родитељи приликом доласка и одласка из вртића.
Сви панои испред соба уређени у складу са темом (здрава храна,здрави зуби,чисте руке) апликацијама и дечјим радовима.
Све реализоване активности документоване у радним књигама.
Све активности фотографисане. Израђен пано за хол са свим фотографијама уз коментаре свих реализованих активности.
Документовани утисци деце, родитеља, колега у вези са реализованим активностима.

Утисак маме 5-оро деце Драгане са дружења 16.октобра 2018.Дан здраве хране и чистих руку ,вртић Искра
„Као и увек било ми је прелепо.Највише су ме обрадовала деца која су када смо завршили аплаудирали и тражили још.А након тога већина деце су ми пришла и рекла да сам била сјајна.Увек ми је задовољство да се одазовем Вашем позиву и будем део овако лепих дешавања.“

 

ВРТИЋ ЈИХАИ-МАМА ВОНГ

Током недеље здравља,16.10-ог и у вртићу мама вонг је обележен дан здраве хране,тако што је организована заједничка активност „од јаслица до пачића“, управо на тему здраве хране.

Дан су започели предшколци и старија група квизом знања, док су у наставку учешће узели и сви остали.Деца и васпитачи су заједничким снагама правили пирамиду здравља, интегралне кексиће и воћни смути…..

Посебно би смо истакли да је уз здраву храну битно и дружење, тимски рад, јер „у здравом телу, здрав је и дух“, што су нам овим друженјем деца и васпитачи показали…..

ВРТИЋ ПОЛЕТАРАЦ

ВРТИЋ ЛЕПТИРИЋ

Дан здраве хране у вртићу Лептирић обележен је уз песме и игре о храни, а потом су роитељи разговарали са сарадником за исхану Предшколске установе „Ужице“.

Click