ЛОГОПЕД

СПРЕТНИ ПРСТИЋИ-СПРЕТАН ЈЕЗИК

Шта значи појам-фина моторика?

Фина моторика је способност коришћења најмањих мишића тела у циљу извођења прецизних покрета и тесно је повезана са координацијом око-рука.

Координација око-рука је способност да прсти и рука правилно изврше задатак који налаже и контролише око.

Зашто је важна фина моторика?

Фина моторика је једна од основних функција тела и уколико дете не развије фину моторику – своје прстиће –  неће доћи до стварања синапси, веза између важних центара у мозгу, те може доћи до разних когнитивних поремећаја, који могу проузроковати бројне проблеме када дете пође у школу, али и у каснијем периоду живота.

Деца која имају развијену фину моторику брзо науче да се самостално хране, обуку, вежу пертле, закопчају дугме, користе маказе, итд.

Активности за развој фине моторике

Све активности које садрже бацање и хватање лопте, игре са тестом, пластелином и сличним материјалима, цепкање и лепљење папирића на подлогу, хватање одређених предмета штипаљком, сецкање маказицама, хватање и премештање предмета палцем и осталим прстима појединачно, играње са семенкама, песком, убацивање предмета у флаше, касице, низање предмета и ствари, писање, цртање, повезивање тачкица, бојење разним техникама, пертлање, копчање дугмића, лепљење птичица, стикера..

Како да проверите да ли ваше дете има развијену фину моторику?

Ово је најједноставнији тест за испитивање степена развијености фине моторике код деце, а који препоручује др Ранко Рајовић, оснивач НТЦ систем учења. Најбоље време за испитивање фине моторике је од треће године живота детета.Од тада можете пратити и побољшавати ове вештине.

Положите шаку детета на равну и чврсту подлогу (сто, зид..). Кажите детету да подиже сваки прст од подлоге појединачно. Уколико то може да уради – фина моторика је успешно савладана.

Идеје и предлози:

Провлачење

На папиру с једне стране нацртајте животиње, а с с друге стране где оне живе или шта воле да једу. Поред сваког појма пробушите рупе на папиру, а поред животиња завежите пертлу, конац, канап..Дете има задатак да споји животињу с местом где она живи тако што ће провући конац кроз рупу.

Ова активност је корисна за праксију шаке, визуомоторну координацију, продужавање и усмеравање пажње, као и за спретност и прецизност у извршавању задатка.

 

 

Низање сламчица

Можете исецкати сламчице различитих боја на ситне делове, забости штапиће у тесто или сунђер и низати с дететом. Ову вежбу, осим за фину моторику, можете искористити за учење боја, појмова исто/различито, учење редоследа, вежбање пажње.

 

Боцкалице и штипаљке

Дете треба штипаљком да хвата боцкалице и убацује их у чашу. Одлична вежба за рад на одржавању пажње, финој моторици, разликовању боја.

Click